Новини

Проект "Практични финансии"

През учебна 2018/2019г. СУ „Васил Левски“ – Черни Осъм, се класира и работи по проект „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ”.

Институционални партньори са Министерство на образованието и науката, Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходи.

Проектът е иницииран от финансовия сектор у нас и неправителствената образователна организация JA България.

Основните корпоративни партньори, които застават зад реализацията на проекта и финансират старта му са NN България, БНП Париба Лични финанси и Финансова група Карол.

Програмата използва традиционни методи на обучение и обучение с дигитални технологии, смесени по начин, който помага на учащите да усвоят материала по-продуктивно.

Целта на обучението по „Практични финанси” на JA България е да се предоставят знания и практически умения в планирането и управлението на личните финанси, включително да се изясни ролята на заетостта и доходите, бюджетирането, спестяването, кредити и дълг, защита на потребителите, разумно потребление, управление на риска, инвестиране. Изборът на кариера и степен на образование трябва да е ясен, точен и навременен, като от изключителна важност е съобразяването с личните приоритети и ценности на всеки млад човек.

Програмата цели разширяване на компетентностите в сферата на финансовата грамотност, чрез предоставяне на знания и практически умения в планирането и управлението на личните финанси. В края на програмата учениците ще могат да разпознават начините, по които личните финанси влияят върху качеството им на живот чрез финансовите цели, които си поставят и финансовите избори, които правят.

На 13.03 и 26.03.2019г. мениджъри от БНП Париба Лични финанси - София, които по проекта са определени като Доброволци за училището, представиха пред учениците от 10 – 12 клас темите – „Кредитиране“, „Безналични плащания“, „В света на криптовалутите“ и „Ролята на банките“. Лекциите се превърнаха в дискусия. Учениците проявиха интерес по въпроси свързани с кредитите, в частност – отпускане на Студентски кредити; Търговията с крипто валута; Различните видове финансови измами и пране на пари.

WP 20190326 11 59 09 Pro[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Училището за планински водачи на INTERSKI Пампорово

Дванадесет ученици от училището за Планински водачи в Черни Осъм имаха невероятния късмет да бъде част от Интерски конгреса, който се проведе в Пампорово. България за първи път е домакин на това събитие, което се провежда веднъж на 4 години. Нашето участие стана възможно благодарение на проф. Вихрен Бачев - преподавател в НСА, Българското ски училище и IVSS /Международна асоциация на преподавателите по снежни спортове/. 
Три дни изпълнени с вълнение, много емоции и придобиване на опит и знания. Учениците имаха възможността да участват в различни лекции свързани с тенденциите в развитието на зимните спортове, участваха в уъркшоповете, спускаха се по снежните писти редом с най-добрите ски учители от целия свят. Проведохме среща - разговор с Екатерина Дафовска /първата олимпийска шампионка по биатлон/ и Рудолф Зайлер /една от емблемите на австрийските ски/. Тренировки с демо тимовете на държавите участнички. Изпълнено с емоции беше вечерното шоу с участието на 15 държави по стената от връх Снежанка.

.54729295 2196102347095022 93052446447763456 O   55713733 2196102843761639 1204781980575596544 O[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Юбилейна ретроспективна изложба

    Юбилейна ретроспективна изложба 

 001[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Състезание между учители и ученици

Вълнуваща среща между отборите на: абитуриентите от 12 клас и преподавателите от училището за Планински водачи в Черни Осъм.
В състезанието имаше разнообразни и забавни задачи. В рубриката "Лице в лице" имаше въпроси за времето прекарано в училище, "добрините" и "злините" от учителие, "А сега накъде?" с диплома в ръка.
Имаше задачи за "сръчност и бързина', " мисли и отговаряй бързо", " познай песента". Смях, забава и веселие.
Със сигурност последните дни на XII- ците в Училището за планински водачи в Черни Осъм ще оставят незабравим спомен.      

       12 3        12 2       12[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Ден на отворените врати

    30 0                       30 2  

За втора поредна година организираме Ден на отворените врати. Тази година празникът е под патронажа на народния представител Иван Миховски под надслов „Заедно играем, заедно възпитаваме”. Здравето на човека е най-ценното благо, което той притежава, затова днешният ден е посветен на спортните предизвикателства, ученето през целия живот. Нашето училище е единственото, което организира прояви, свързани с повишаване на адреналина – спортно катерене, тролей - преминаване по въже над реката, ориентиране в непозната местност.

Заедно учители, родители, ученици днес ще участваме в организираните игри.

 Много са нещата, които имат значение за развитието на човека, но според нас , учителите - главно място трябва да се отдели на спорта. Поради заседналия начин на живот, развитието на технологиите, постоянното сърфиране в нета, децата водят нездравословен живот.

Затова не само  днес, а всеки ден трябва  да спортуваме, да  бъдем активни, търсещи личности.  

         30 1                     30 3[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Училището, което учи децата ни на най-важното - да бъдат хора

В сърцето на Троянския балкан в долината на Черни Осъм е разположено единственото в страната ни и второ в Европа средно  училище, което подготвя ученици за планински водачи – СУ „Васил Левски“

Наричат училището различното и децата в него също са различни, не защото не учат български и математика, история и биология, а защото се учат на любов към планината. СУ „Васил Левски“ днес събира деца от всички краища на България. И в него  те идват точно заради любовта си към природата.

Директорът на училището Румяна Велешка разказа пред Novini.bg защо наричат училището различно и на какво се учат момичетата и момчетата.
В СУ „Васил Левски“ наред с общообразователните предмети се изучават топография и ориентиране, спелеология и пещерно дело, алпинизъм и спортно катерене, ски – теория и практика, опасности в планината. Хубавото е, че благодарение точно на тези предмети децата излизат навън сред природата, за да могат да получат своите знания и практика. А това точно помага на децата да се учат как да бъдат хора, да се учат на отговорност, съпричастност и точност – нещата, които са им нужни в днешния забързан живот, сподели Велешка.

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Директорът на това необикновено и интересно училище ни разказа и как децата и учителите стават приятели. „Няма разлика между учител и ученик в нашето училище. Големите деца винаги помагат на малките. Всички заедно делят дори последния си залък хляб. Благодарение на това всички са приятели и се учат на взаимопомощ“, заяви Румяна Велешка и поясни: „А най – важният урок на планината е всички да сме хора, да бъдем отзивчиви, да мислим за себе си и за този до себе си. Вълк единак не може да оживее в планината“.

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Кой е Минко Занковски, как е създал различното  СУ "Васил Левски" и какъв е най-големият урок, който научават учениците в това училище може да чуете в интервюто с г-жа Румяна Велешка.

 

_http://m.novini.bg/news.php?id=472301

Очаквайте утре в интервюто ни с Иван Мутафов - човекът, който носи планината в сърцето си, пред какви трудности е изправено училището и как се справя то с тях.[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Купа "Беклеме"

  28951862 1998621983499301 1019677995448664064 O    

           На 10 и 11 март 2018 г. Курортен комплекс "Беклемето" оживя от смях, весела глъчка и викове. Проведе се ежегодно състезание по ски-алпийски дисциплини за купа "Беклеме" - събота, 10 март, състезанията бяха за участници до 18 години. Неделя - за жени, мъже и ветерани. Организатори са "Ски-Тенис Клуб" - Троян и фирма "Сима", със съдействието на община Троян.

          Училището за планински водачи в Черни Осъм също участва. Тренировките и лагерите дадоха резултат. Почeтната стълбица бе заета от възпитаници на училището. Момчил Радославов от XI клас зае първо място, Дениз Юсуф от X клас е на второ място, а трето място бе заето от Минко Доневски, също от X клас. Момчил участва и в слалома при мъжете и зае трето място.

   Сред участниците бе и Валентин Мартинов Семерджиев на 6 години, който се класира на първо място. Неговият баща - Мартин Семерджиев, преподавател по специалните предмети в училище, зае второ място сред ветераните, а на първо място бе неговият учител - Васил Гавазов. 

          Да пожелаем здраве и нови успехи на състезателите!

28951414 1998618243499675 68343254780739584 O                               29101164 1998611730166993 2444364827020230656 O[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Прекрасни дни в Боровец

Borovetz

От 19 до 21 февруари 2018 година учебна база „Шумнатица” на Боровец бе домакин на учениците от  Национално училището за планински водачи – с. Черни Осъм. Те проведоха учебна практика по ски. Под умелото ръководство на г-н Мартин Семерджиев и г-н Иво Тодоров – преподаватели по специалните предмети в училище, усвоиха много нови техники, усъвършенстваха и подобриха стила си на каране.

Момчетата са много доволни и щастливи, защото в реална среда, истински условия – на писти „Ястребец” и „Маркуджик” провериха своите умения. Много настроение, смях и страхотно слънце над 2000 метра ги съпътстваха през трите дни. Станаха свидетели на температурна инверсия.

Благодарни сме на „Бороспорт” АД за предоставените условия и отстъпки. С тяхна помощ успяхме да се справим финансово. Домакините също останаха доволни от дисциплината и поведението на нашите ученици.

А догодина?

С надежда освен на Боровец да превземем и пистите на Пампорово.[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Памет за Апостола
DSC 8824
Факелно шествие и венци на признателност пред барелефа на Васил Левски в Черни Осъм на 15.02. 2018г. 
Училището за планински водачи с гордост носи името на Апостола. Сред гостите бяха:
 -народен представител Иван Миховски;
-заместник областен управител - Илиян Тодоров;
-началник на РУО - Ловеч Еленко Начев;
-председател на общинския съвет в град Троян - инж. Петко Пенков
-г-н Кирил Захариев - кмет на село Черни Осъм
-г-н Николай Малчев - председател на КООП "Обнова" - Черни Осъм
-г-н Красимир Цанин - директор на Горско стопанство в Черни Осъм
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Левски, който последните свободни дни от живота си прекарва в Черни Осъм. В малката зала на читалището, пред много родители, ученици и гости бе припомнен живота, делото и пътя на безсмъртния Апостол - кратък доклад, презентация, кръгла маса и рецитал представиха учениците.
В края прозвуча последната песен, която Левски пее на бесилото - тъжна и много красива песен за славея.


[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Седмица, посветена на Апостола

Levski     СУ "Васил Левски" - с. Черни Осъм

Във връзка със 145 години от гибелта на Апостола СУ "Васил Левски" организира:

12. II. - Откриване на Изложба “Из живота на Васил Левски”  и табла, свързани с делото на Апостола

13. II. - Гледане на последния филм за Левски:

- "Дякон Левски", 2015 г.

- "Левски в Троянската Света обител"


14. II. - По стъпките на Левски

- През махала Миленча и Стругът

- Троянски Манастир, музеят и скривалището на Левски


15. II.       - Факелно шествие

- Поднасяне на венци на барелефа в центъра на Черни Осъм

- Паметна вечер "Заветите, делото и вечността..."

Заповядайте![ Прочети още ... ]
изглед за печат