ВИЗИТКА НА УЧИЛИЩЕТО

УЧИЛИЩЕ ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ

SAM 3666

Училището за планински водачи в Черни Осъм е създадено с много любов и борба, от покойния вече Минко Занковски. Единствено в България и второ в Европа. Вече 17 години, въпреки демографския срив, училището продължава да съществува. 

Всеки с отношение към планините и към природата, свързан с алтернативния туризъм и алпинизъм, се е срещал с нашите момчета и момичета, по пътищата не само по българските, а и по световните планини.

Единствено, вълнуващо, с поглед в бъдещето е училището в Черни Осъм. Тук децата се научават да бъдат отговорни, превръщат се в личности с характер и идеи.

Учениците са от цялата страна, а това ги превръща в големи приятели за цял живо. Не толкова силни по успех, но с дух, съпричастност и отговорност. Там, в планината, заедно преживяват и оцеляват, научават се на взаимопомощ и стават хора.

Ски-бягане, ски-алпинизъм, биатлон, изкачване на ледени скали с всякакви видове препядствия - това са част от зимните спортове, които практикуват младежите, учащи в Черни Осъм. През лятото се занимават с изкачване на върхове, планински туризъм, рафтинг, кану-каяк, бънджи скокове.

Всички идват водени от обичта си към природата и планината, след завършено основно образование. Имат страх от високото, от тясното и тъмно, но много бързо се налага да го преодолеят. 

Тук ученици и учители са приятели, преживяват различни емоции и трудности и това ги   сближава. Големите контролират и помагат на по-малките, особено на лагерите по ски.   Учат  се взаимно. Момчетата си правят иглута, където да нощуват ако се наложи.

Ориентират се по звездите зимата, а лятото - по слънцето и мъховете. И ако се загубиш лятото, вземаш едно листенце забождаш някаква игла върху листото, поставяш ги в чаша вода или локва. След 15-20 минути можеш да се ориентираш за 2 от 4 –те  посоки – север -   юг.

111Много знания се получават от практическите занятия по специалните предмети, които се   провеждат на учебна база „Северен Джендем” под връх Ботев. Трябва да си лидер, да   имаш здрава психика, да носиш отговорност и да контролираш действията си, защото   водиш група от хора, която разчита на твоите умения. Длъжен си да предвиждаш   опасности,  а те не са малко.

 Всяка учебна година започва с тест по издържливост – поход до най-високия връх на    Балканския полуостров – Мусала и Мальовица – още в началото на ІХ клас.

Сред постиженията на нашите възпитаници са вр.Ботев, Вихрен, Черни връх, но с гордост   трябва да споменем няколко експедиции в швейцарските Алпи. Бяха няколко пъти на   Гросглохнер - 2001 г., 2005 г.,2006 г, 2009 г; Триглав – 2006 г., 2010 г.; Митикас – 2008 г., 2012   год., и 2017 г.; Мон Блан – 2003 г., 2007 г.; Гранд Комбен – Швейцария – 2007 г., Боботов Кук -2014 год., Голям Кораб – 2013 год.

Училището разполага с две външни и една вътрешна катерачна стена. Външните стени са изградени по проекти, а вътрешната изцяло е изградена с дарения. Фирма „Уолтопия” подари платната и ръкохватките, а самото изграждане се осъществи с доброволния труд на наши бивши ученици, които работиха във тази световноизвестна фирма.

Училището работи съвместно по няколко проекта – в Италия 2001г.; в Англия – 2007г., с университета в Пенрийт, Северен Уелс – катедра по екстремални спортове на тема „Креативен туризъм” и за озеленяване  и залесяване на площ в университета в Пенрийт.

През 2015год. по програма „Еразъм+” 20 ученика бяха на обмен във Франция и Холандия на тема „Развитие на алтернативния туризъм в планинските и погранични райони”.

През 2016 год. с помощта на учениците се маркира туристическа панорамна  еко-пътека от двора на училището,през местността Садината до НИХЗ с. Орешак, финансирана от общ. Троян.

Много ли са успехите ни? Зависи от гледната точка.

Горди сме с нашите момчета и момичета.За тези години при нас бяха и завършиха 13 випуска средно образование. Ако се позовем на статистиката много от тях са студенти в НСА, продължават да учат туризъм, кинезетерапия, икономика на туризма, ФВС. По специалността работят като ски-учители, 27141009 2053740868215395 354103559 Oпланински спасители, планински водачи, аниматори, хижари, учители по ФВС.

Други са в сферата на туризма. Учат, работят, справят се с трудностите на живота. А когато имат възможност, се връщат при нас и това е най-голямата ни награда. Научихме ги да мислят за своето училище като за роден дом. С гордост и удовлетворение от нашия труд искам да спомена, че двама наши ученика след завършване на висшето си образование се върнаха да работят в училището и да учат младите хора на дисциплинираност и хуманност.

От учебната 2016 год. приемаме ученици и по професията ”Организатор на туристическа агентска дейност”.

Учим нашите момичета и момчета да бъдат най-вече хора и да са достойни продължители на Минко Занковски.