Новина: Училището, което учи децата ни на най-важното - да бъдат хора
(Категория: Новини)
Публикувано от НУПВ
сряда 14 март 2018 - 13:29:00

В сърцето на Троянския балкан в долината на Черни Осъм е разположено единственото в страната ни и второ в Европа средно  училище, което подготвя ученици за планински водачи – СУ „Васил Левски“

Наричат училището различното и децата в него също са различни, не защото не учат български и математика, история и биология, а защото се учат на любов към планината. СУ „Васил Левски“ днес събира деца от всички краища на България. И в него  те идват точно заради любовта си към природата.

Директорът на училището Румяна Велешка разказа пред Novini.bg защо наричат училището различно и на какво се учат момичетата и момчетата.
В СУ „Васил Левски“ наред с общообразователните предмети се изучават топография и ориентиране, спелеология и пещерно дело, алпинизъм и спортно катерене, ски – теория и практика, опасности в планината. Хубавото е, че благодарение точно на тези предмети децата излизат навън сред природата, за да могат да получат своите знания и практика. А това точно помага на децата да се учат как да бъдат хора, да се учат на отговорност, съпричастност и точност – нещата, които са им нужни в днешния забързан живот, сподели Велешка.

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Директорът на това необикновено и интересно училище ни разказа и как децата и учителите стават приятели. „Няма разлика между учител и ученик в нашето училище. Големите деца винаги помагат на малките. Всички заедно делят дори последния си залък хляб. Благодарение на това всички са приятели и се учат на взаимопомощ“, заяви Румяна Велешка и поясни: „А най – важният урок на планината е всички да сме хора, да бъдем отзивчиви, да мислим за себе си и за този до себе си. Вълк единак не може да оживее в планината“.

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Снимка: СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи

Кой е Минко Занковски, как е създал различното  СУ "Васил Левски" и какъв е най-големият урок, който научават учениците в това училище може да чуете в интервюто с г-жа Румяна Велешка.

 

_http://m.novini.bg/news.php?id=472301

Очаквайте утре в интервюто ни с Иван Мутафов - човекът, който носи планината в сърцето си, пред какви трудности е изправено училището и как се справя то с тях.


Новина от НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ
( http://nupv.net/news.php?extend.60 )