Новини

Купа "Беклеме"

  28951862 1998621983499301 1019677995448664064 O    

           На 10 и 11 март 2018 г. Курортен комплекс "Беклемето" оживя от смях, весела глъчка и викове. Проведе се ежегодно състезание по ски-алпийски дисциплини за купа "Беклеме" - събота, 10 март, състезанията бяха за участници до 18 години. Неделя - за жени, мъже и ветерани. Организатори са "Ски-Тенис Клуб" - Троян и фирма "Сима", със съдействието на община Троян.

          Училището за планински водачи в Черни Осъм също участва. Тренировките и лагерите дадоха резултат. Почeтната стълбица бе заета от възпитаници на училището. Момчил Радославов от XI клас зае първо място, Дениз Юсуф от X клас е на второ място, а трето място бе заето от Минко Доневски, също от X клас. Момчил участва и в слалома при мъжете и зае трето място.

   Сред участниците бе и Валентин Мартинов Семерджиев на 6 години, който се класира на първо място. Неговият баща - Мартин Семерджиев, преподавател по специалните предмети в училище, зае второ място сред ветераните, а на първо място бе неговият учител - Васил Гавазов. 

          Да пожелаем здраве и нови успехи на състезателите!

28951414 1998618243499675 68343254780739584 O                               29101164 1998611730166993 2444364827020230656 O[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Прекрасни дни в Боровец

Borovetz

От 19 до 21 февруари 2018 година учебна база „Шумнатица” на Боровец бе домакин на учениците от  Национално училището за планински водачи – с. Черни Осъм. Те проведоха учебна практика по ски. Под умелото ръководство на г-н Мартин Семерджиев и г-н Иво Тодоров – преподаватели по специалните предмети в училище, усвоиха много нови техники, усъвършенстваха и подобриха стила си на каране.

Момчетата са много доволни и щастливи, защото в реална среда, истински условия – на писти „Ястребец” и „Маркуджик” провериха своите умения. Много настроение, смях и страхотно слънце над 2000 метра ги съпътстваха през трите дни. Станаха свидетели на температурна инверсия.

Благодарни сме на „Бороспорт” АД за предоставените условия и отстъпки. С тяхна помощ успяхме да се справим финансово. Домакините също останаха доволни от дисциплината и поведението на нашите ученици.

А догодина?

С надежда освен на Боровец да превземем и пистите на Пампорово.[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Памет за Апостола
DSC 8824
Факелно шествие и венци на признателност пред барелефа на Васил Левски в Черни Осъм на 15.02. 2018г. 
Училището за планински водачи с гордост носи името на Апостола. Сред гостите бяха:
 -народен представител Иван Миховски;
-заместник областен управител - Илиян Тодоров;
-началник на РУО - Ловеч Еленко Начев;
-председател на общинския съвет в град Троян - инж. Петко Пенков
-г-н Кирил Захариев - кмет на село Черни Осъм
-г-н Николай Малчев - председател на КООП "Обнова" - Черни Осъм
-г-н Красимир Цанин - директор на Горско стопанство в Черни Осъм
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Левски, който последните свободни дни от живота си прекарва в Черни Осъм. В малката зала на читалището, пред много родители, ученици и гости бе припомнен живота, делото и пътя на безсмъртния Апостол - кратък доклад, презентация, кръгла маса и рецитал представиха учениците.
В края прозвуча последната песен, която Левски пее на бесилото - тъжна и много красива песен за славея.


[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
Седмица, посветена на Апостола

Levski     СУ "Васил Левски" - с. Черни Осъм

Във връзка със 145 години от гибелта на Апостола СУ "Васил Левски" организира:

12. II. - Откриване на Изложба “Из живота на Васил Левски”  и табла, свързани с делото на Апостола

13. II. - Гледане на последния филм за Левски:

- "Дякон Левски", 2015 г.

- "Левски в Троянската Света обител"


14. II. - По стъпките на Левски

- През махала Миленча и Стругът

- Троянски Манастир, музеят и скривалището на Левски


15. II.       - Факелно шествие

- Поднасяне на венци на барелефа в центъра на Черни Осъм

- Паметна вечер "Заветите, делото и вечността..."

Заповядайте![ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
ПОКАНА

ЗА УЧАСТИЕ В РЕПУБЛИКАНСКА ЗИМНА АЛПИНИАДА
„СЕВЕРЕН ДЖЕНДЕМ“ – СТАРА ПЛАНИНА

Sevdjendem Gv
На 23–25 февруари 2018 г. БФКА и алпийски клуб при
училище за планински водачи – Черни Осъм организират
поредната традиционна зимна алпиниада „Северен Джендем“.
За всички участници домакините осигуряват безплатна
нощувка и храна в учебната база на училището за планински
водачи – Бъзов дял, при хижа „Плевен”.

За контакти: тел. 0889 887 152 (Иван Мутафов)
e-mail: exo48@abv.bg
nmgs@abv.bg

Информация

 

Репубиканската зимна алпиниада (23-25 февруари 2018 г.) „Северен Джендем” в Стара планина се провежда за 44 път.

Тя има своята история. Първата зимна алпиниада е организирана от Туристическо дружество „Амбарица” – гр. Троян и се провежда през 1974 г. на хижа „Амбарица”.

От 2000 година – с откриване на Националното училище за планински водачи – в село Черни Осъм – започва нов етап. Място на провеждане е резерват „Северен Джендем”. Той е с най-голяма надморска височина в Национален парк „Централен Балкан”. Разположен по северните склонове на върховете Ботев и Русалка. В мрачен ден тук е много студено, но ако видим как слънцето огрява скалите, как потоците пеят, дори и през най-сухото лято, как водопадите пробляскват – няма да го забравим. Тук е царството на скалите – сурови и непристъпни.

Участници в алпиниадата са Клубове по алпинизъм от цялата страна, има гости и от чужбина. Районът предоставя условия за височинен алпинизъм, тренировки и реализация. Тук – в „Севрен Джендем” са едни от най-трудните маршрути. Северната страна на Ботев връх е с висока категория на трудност. Затова участието представлява особен интерес и изисква предварителна подготовка.

„Северен Джендем” е с нужната денивилация – над 1000 метра и затова е предизвикателство към всички участници. В „Северен Джендем” няма нищо лесно...

Тази година Зимната алпиниада се посвещава на 75 години от рождението на големия български алпинист – Христо Проданов, роден на 24. II. 1943 г. Домакини и организатори са Алпийски клуб при Национално училище за планински водачи – с. Черни Осъм. Организаторите предвиждат за всички участници материален награден фонд, легова база за нощувка и столова.[ Прочети още ... ]
изглед за печат
 
НОВА КАТЕРАЧНА СТЕНА!

Най-голямата фирма за катерачни стени и хватки в света, Walltopia, дари училището с чисто нова, 200кв. м. стена за катерене. С помощ на настоящи и бивши ученици и учители стената беше изградена в спортния салон с много часове доброволен труд и дарения. Откриването на стената беше на празника на българската писменост и просвета - 24 май, подобаващо посрещнат от всички, които по един или друг начин са свързани с училището.

С огромни благодарности към Walltopia, Мартин Маровски, Благовест Ангелов и всички, помогнали за изграждането на стената!

изглед за печат
 
ПРОЕКТ "ПРЕДПРИЕМАЧ В АЛТЕРНАТИВНИЯ ТУРИЗЪМ"

Образователна мобилност, по проект 2014-1-BG01-KA102-000092 "Стимулиране развитието на устойчиви предприемачески дейности в сферата на алтернативния туризъм в планинските и погранични райони на България".
Проектът ще предостави възможност на 20 ученици от училището да посетят добри примери в алтернативния туризъм, да обменят идеи за развитие на малък бизнес и да практикуват в реална бизнес среда.
І - ва група от 10 ученика ще посетят департамента Гард, в район гр.Монпелие, Южна Франция в периода 15.03.2015 - 31.03.2015 год..
ІІ - ра група от 10 ученика ще посетят района на Арнем - Наймеген, Холандия в периода 14.04.2015 - 30.04.2015 год.

изглед за печат
 
Експедиция в памет на Будителя

 

"БУДИТЕЛИТЕ НЕ СА ХОРА, КОИТО ПРАВЯТ ЧАСОВНИЦИ!"

Почти всяка година на първи ноември, той се шегуваше, че будителите не са хората, които правят часовници и отбелязвахме празника с екскурзия до някое красиво място. Защо, като че ли няма достатъчно кръчми из Троян, ами трябваше да ходим по затънтени краища, да се врем из дупки и да се катерим по камънаци?! Обяснението беше просто - не можеш да бъдеш български учител и да учиш децата да обичат България и света, ако сам не ги познаваш и обичаш. За разлика от другите ръководители той не говореше много на съвети и събрания, но отидехме ли някъде, винаги ни разказваше увлекателни неща за мястото, което посещавахме, за историята му и все намираше и по някоя забавна случка да ни разсмее...
Традицията продължава! Една мечта се сбъдва, макар и посмъртно! Колективът, заедно с ученици отиде на Хърватска (30.X-2.XI.2014г.)! Всички, заедно! В памет на Будителя! Защото делото продължава...

изглед за печат