ПОКАНА

ЗА УЧАСТИЕ В РЕПУБЛИКАНСКА ЗИМНА АЛПИНИАДА
„СЕВЕРЕН ДЖЕНДЕМ“ – СТАРА ПЛАНИНА

Sevdjendem Gv
На 23–25 февруари 2018 г. БФКА и алпийски клуб при
училище за планински водачи – Черни Осъм организират
поредната традиционна зимна алпиниада „Северен Джендем“.
За всички участници домакините осигуряват безплатна
нощувка и храна в учебната база на училището за планински
водачи – Бъзов дял, при хижа „Плевен”.

За контакти: тел. 0889 887 152 (Иван Мутафов)
e-mail: exo48@abv.bg
nmgs@abv.bg

Информация

 

Репубиканската зимна алпиниада (23-25 февруари 2018 г.) „Северен Джендем” в Стара планина се провежда за 44 път.

Тя има своята история. Първата зимна алпиниада е организирана от Туристическо дружество „Амбарица” – гр. Троян и се провежда през 1974 г. на хижа „Амбарица”.

От 2000 година – с откриване на Националното училище за планински водачи – в село Черни Осъм – започва нов етап. Място на провеждане е резерват „Северен Джендем”. Той е с най-голяма надморска височина в Национален парк „Централен Балкан”. Разположен по северните склонове на върховете Ботев и Русалка. В мрачен ден тук е много студено, но ако видим как слънцето огрява скалите, как потоците пеят, дори и през най-сухото лято, как водопадите пробляскват – няма да го забравим. Тук е царството на скалите – сурови и непристъпни.

Участници в алпиниадата са Клубове по алпинизъм от цялата страна, има гости и от чужбина. Районът предоставя условия за височинен алпинизъм, тренировки и реализация. Тук – в „Севрен Джендем” са едни от най-трудните маршрути. Северната страна на Ботев връх е с висока категория на трудност. Затова участието представлява особен интерес и изисква предварителна подготовка.

„Северен Джендем” е с нужната денивилация – над 1000 метра и затова е предизвикателство към всички участници. В „Северен Джендем” няма нищо лесно...

Тази година Зимната алпиниада се посвещава на 75 години от рождението на големия български алпинист – Христо Проданов, роден на 24. II. 1943 г. Домакини и организатори са Алпийски клуб при Национално училище за планински водачи – с. Черни Осъм. Организаторите предвиждат за всички участници материален награден фонд, легова база за нощувка и столова.

изглед за печат